Monday, June 22, 2015

Mis toimub võtteplatsil?

Kõigepealt - kes soovib saatesse tulla, siis kätte on jõudnud viimane aeg ankeet koos fotodega teele panna. Otsuste tegemise päev jõuab varsti kätte.

Aga mis ootab ees neid kokku 12 naist ja meest, kes hakkavad saates tippmodellitiitli nimel võistlema?

Juulikuu viimastel päevadel kolivad nad modellimajja, kuhu paremad jäävad ligikaudu kolmeks nädalaks ning esimene lahkuja sõidab tagasi koju juba augusti alguses. Kui Sul on soov saates lõpuheitluseni püsida, tuleb Sul hoolitseda, et saaksid augustis vähemalt kolmeks nädalaks oma muudest kohustustest puhkust. Modellimajas elatakse ainult "saate mullis" - ilma interneti ja uudisteta, lähedastega saab suhelda limiteeritud ajal ning saatest vahepeal lahkuda ei ole võimalik. Tean, et elu internetita kõlab tänapäeva noore kõrvus kohutavalt, aga usu - Sa ei jõua sellest puudust tunda. Sind ootab ees nii palju põnevat, mis hõlmab kogu Sinu tähelepanu.

Kes on eelmisi hooaegu vaadanud, ei tohiks olla üllatunud, et majas tuleb jagada tuba kaasvõistlejatega, kellel kõigil on erinevad harjumused ja temperamendid. Kõige lihtsam on olnud modellimaja eluga kohaneda neil, kes on tulnud suurest perest. Kõige keerulisem on üksi olema harjunutel, sest omaette olemiseks ja mediteerimiseks võtteperioodil aega ei jätku.

Milline on tavaline võttepäev?

Sandro, Katja ja Hendrik 3. hooaja Expressionsi ajastupildistamisel kaadri taga puhkamas. Foto: Kanal 2

Hommikul on äratus tavaliselt vara. Kui tuleb kaugemale välja sõita, siis võib see olla juba enne kukke ja koitu. Kui võte on Tallinnas, algab modellide hommik samal ajal kui tavaline töö- või koolipäev.

Tavaliselt mahub igasse päeva üks, võtteperioodi teises pooles kaks-kolm ülesannet, milleks võib olla nii fotoshoot, videoreklaam või catwalk. Harilikult eelneb väljakutsele õpe.

Enamik ülesandeid on päris tööd - meie saatel on sponsorid, kes soovivad meie modelle kasutada enda reklaamides. Sellepärast tuleb endast alati anda maksimum, sest klient peab tulemust hiljem päriselt kasutada saama. Selline see modellitöö ju ongi. Ning siit ka boonus - kui Sa meie klientidele meeldid, tahavad nad Sinuga ka edaspidi oma kampaaniates koostööd teha.

Iga kahe-kolme päeva tagant on väljahääletus, kus läheb arvesse mitu erinevat asja. Põhirõhk on loomulikult fotol, aga on ka muud, mida me igaühe puhul jälgime ja kaalume

Mis üllatab võistlejaid kõige rohkem?

Eelkirjeldatu ei tohiks väga suure üllatusena tulla, sest kõike seda on saanud ka telekast näha. Aga üllatusi võtteplatsil siiski on ehk päris palju jääb kaadri taha. Mõne asjaga on esimese hooga päris raske harjuda, aga lõpuks on kõik osalejad nagu vanad kalad, kes oleks justkui terve elu televõtetel veetnud. Võtteplatsi pingest ja särinast tekib sõltuvuski - paljud tahavad uuesti saates osaleda ja võib-olla mõni saabki selle võimaluse.

Raske on harjuda pikkade päevadega. Seda eriti koolilastel. Et sel hooajal võtame saatesse vaid täiskasvanuid, kellest enamik käib tööl, käib kohanemine seekord vast kiiremini. Võttepäev võib lõppeda siis, kui päike on juba ammu looja läinud. Mõnel eriti rajul päeval pääseb magama alles pärast südaööd.

Kuid ka päris modellitöö on selline, kus laisku ja nõrku ei soosita. Modellid, kes lendavad ühelt moenädalalt teisele, saavad show`de vaheajal sõba silmale tihtipeale ainult lennukis või taksoga ühelt kleidiproovilt ja show`lt teisele sõites.

Ärge sellest siiski ehmuge. Saates ei ole tegu nii karmi töölaagriga, kui esmapilgul võis tunduda. Võtete ajal tekib palju puhkepause ja siis on lõbu laialt. Ülesanded ise on ka sageli meelelahutuslikud ja põnevad, nii et ei pane tähelegi, kui päev on juba hilisõhtusse veerenud.

Paratamatult kummitavad võtteperioodi jooksul ka väsimus ja koduigatsus, murdumishetki on kõigil. Siis tekivadki need tülid ja jonnihood, mida televaataja ekraanil näeb. Aga kõik läheb üle ja ma ei tea küll kedagi, kes saates toimunu pärast hiljemgi viha kannaks. Modellidest saab hoopis sõpruskond, kes ka pärast saadet omavahel suhtlema jääb.

Ja mida veel saadet telekast vaadates ei hooma, on see, kui palju tuleb päeva jooksul rääkida. Peale kaamerate saadab modelle varjuna toimetaja, kes põhimõtteliselt käitub nagu ajalehe- või telereporter. Ta küsib võistleja emotsioonide ja arvamuste kohta ja palub vastata korralike täislausetega. See viimane on palju raskem kui tundub, ja kidakeelsed suhtlejad jäävad intervjuudel hätta -  peavad oma mõtteid kordama, kuni need on arusaadavas vormis väljendatud. Asjata ei rõhuta ma, et castingul on oluline teada saada, kui vabalt inimene suhtleb ja kui ladusalt ja värvikalt end väljendab.
Selliseid intervjuusid on lühemal või pikemal moel paar-kolm korda päevas.

Ning mida alati ette näha ei osata, on see, et kolmest 12-tunnisest võttepäevast saab 43 minuti pikkune saade. Kõik, mis platsil toimus ja mida intervjuudel räägiti, paratamatult televaatajani jõuda ei saagi. Montaaž ei ole mitte "kontekstist välja kiskumine", nagu võhikud arvavad, vaid lühendamine ja tihendamine. Kas me valime saatesse ainult kõige põnevamad, pingelisemad ja intrigeerivamad osad? Loomulikult! Iga telesaadet tehakse nii. Reaalajas kulgevat argipäeva ei olekski kellelgi huvitav vaadata.

Eelmisel aastal hakkas finalist Hendrikule teletöö ja saatetiim nii meeldima, et ta jätkas saate tootjafirmas kaadri taga. Kui võitu napsata ei õnnestu, pakub saade neile, kes ise on särasilmsed ja sihikindlad, veel palju muudki peale modellinduse.





No comments:

Post a Comment