Saturday, June 20, 2015

Mida kõike on castingutel kuuldud ja nähtud

Meedial on suur jõud - rõõm on ankeete sirvides näha, et välja on ilmunud palavalt igatsetud blondiinid! Ärge saage valesti aru, loomulikult on kandideerima oodatud ka pikajuukselised brünetid kaunitarid. Ikka veel otsime aga pluss-suuruses naisi ja väga põnev oleks kohata nii androgüünset tegelast, et ei saaks korrapealt arugi, kummaga tegu.

Mida ja keda oleme aga castingul juba näinud? Kogusin kokku toredamad, erilisemad ja lõbusamad, aga ka mõned mitte nii toredad kogemused kõigi nelja aasta castingutelt.

Kus elavad Eesti kõige ilusamad inimesed?
  • Castingule tulijate arv ei määra saate saatust. Kvantiteedist tähtsam on kvaliteet - lõpuks on vaja saada ju ainult 12 väga vinget osalejat ning olgu kandideerijaid 20 või 200, me ei peatu enne, kui oleme leidnud just need õiged inimesed.
  • Kõige esimesel castinguaastal oli Tartu konverentsikeskus castingulistest pungil, aga lahkusime pettunult - me ei valinud sealt saatesse (kui õigesti mäletan) vist küll mitte kedagi. Tartlased, ärge olge tagasihoidlikud - esinege castingul enesekindlamalt, näidake, mis on Tartul veel varuks :)
  • Kui rehkendada, kust on saatesse pääsenud kõige rohkem edukaid võistlejaid, saab esikoha Pärnu. Sealt on pärit 1. hooaja võitja Helina ning pärast saadet hoogsat modellikarjääri teinud Adeline, 3. hooajal tuli Pärnust finalist Liise.
  • Igal aastal on palju kauneid castingulisi Eesti missipealinnast Raplast.
  • Eelmine hooaeg tõi modellikaardile Karksi-Nuia, kust tuli nii võitja Aule kui ka saate kõige meeldejäävam bravuuritar Gerili.
  • Kõige hõredamalt on soovijaid saartelt. Vaadates aga superstaarisaate skoori, tuleb tõdeda, et saarlased on rohkem laulurahvas.
Pärnu auks tegime seal 3. hooaja 2. episoodis nähtud Triobeti kalendripildistamise. Suvepealinn oli igas mõttes kuum! Foto: James Holm, stiil: Kati Ly Koit
Millega on castingulised meid võluda proovinud?

  • Oleme näinud laulu- ja tantsu, jõu- ja ilunumbreid, on deklameeritud (omaloodud) luuletusi ja esinetud komöödiasketšiga. Kuigi see on tore vahepala, ei ole sellised etteasted tegelikult vajalikud ega lähe valikut tehes arvesse. Tahame kuulata inimese enda mõtteid, mitte pähe õpitud teksti.
  • Eelmisel aastal tuli üks noormees žüriid pahviks lööma kõrgetel kontsadel, aga pingutas tsirkusetegemisega üle. Ülepingutatud lollitamise nahka läks ka tema üleannetute sõprade pürgimus.
  • Mõni castinguline on olnud teleka ees väga tähelepanelik ning hoolega kõrva taha pannud, millised tüübid saates kõige rohkem eetriaega saavad. Arvatavasti on paar inimest kodus peegli ees lausa harjutanud, kuidas olla Gerili. Viimane aga tunnistas saates ausalt, et teadis, milliseid inimesi saade vajab ja näitles natuke (kuigi meie seda läbi ei hammustanud, järelikult on Gerilis peidus vähemalt Ita Everi tasemel näitleja.) Huvitav, kas omakorda talle võis eeskuju anda 1. hooaja Xena või 2. hooaja Arni?
Võib-olla oli just tema temperamentne käitumine põhjuseks, miks Xenat 1. hooaja osalejatest tänagi vaat et kõige rohkem mäletatakse? Foto: Kanal 2

  • Paljud saatessepürgijad on suurepäraselt kursis, et tegemist on teleshow`ga, kus tuleb end võimalikult erilise ja huvitavana näidata. Oleme kuulnud juba kõikvõimalikest pöörastest iseloomuomadustest, vürtsikatest sõltuvustest ja millest vaid... Tore on, andke aga kuuma!
  • Enamik castingulisi kardab ühtesid ja samu asju - ämblikke, madusid, sügavat vett ja kõrgust. Ning ka alasti pildistamist.
  • Kui naisvõistlejatelt küsida nende elukaaslaste võimaliku armukadeduse kohta, sest saate võtete ajal elatakse ju ühes majas ilusate meesmodellidega, selgub harilikult (ja meie jaoks pisut ootamatult): mehed ise utsitavad oma elukaaslasi saatesse kandideerima! Järelikult on eesti mees enesekindel, ei pelga konkurentsi ja tahab oma kallimat teistelegi näidata.
  • Kui palju on meie kohtunikud seletanud, et kunstküüned, ripsme- ja juuksepikendused ning solaariumipäevitus on modellimaailmas nagu Halloweeni õudusunenägu, ei jää see kuidagi castingulistele meelde. Ehkki - iga aastaga on olukord paremaks ja kandideerijad teadlikumaks muutunud. Kõige rohkem "kunstnaisi" nägime 1. hooajal, kui mõnikord ei paistnud inimene ise oma võltshiilguse alt väljagi.
  • Kui jutt juba võltshiilgusele läks, siis realitytähest moeikooniks tõusnud Kim Kardashian on ülemaailmne nähtus. Õnneks või kahjuks on tema mõju jõudnud ka Eestisse.
  • Castingule on tuldud koguni "spikrivihikuga", kus kirjas hulk moeloojate nimesid. Aga ohake nüüd kergendusest - mitte ükski modell ei ole saatest välja jäänud sellepärast, et ta arvas, et Karmen Pedarut pole olemas ning Zara ja Vero Moda on kuulsad Eesti disainerid. Moemaailmaga võiks modellindusehuviline küll kursis olla, aga see ei ole saatesse pääsemiseks kõige olulisem.
Mida kentsakat on meie kõrvad kuulma pidanud?

  • Kui päris aus olen, siis kentsakate castinguliste edetabeli esikohal ei ole minu silmis need, kes žürii ees mingi tsirkusenumbriga veiderdavad (nemad vähemalt pingutavad), vaid hoopis inimesed, kes ilmuvad platsi ja kuulutavad: "Aga tegelikult tähelepanu ega tuntus mulle ei meeldigi." Halloo, kulla inimene, Sa tuled telesaatesse! Mis imevalemiga mõtled Sa siin läbi lüüa, kui kavatsed võtteplatsil kaamera eest ära joosta ja üldse võimalikult vähe silma paista? Oled millestki väga valesti aru saanud.
  • Osa kandidaatidest on arvamusel, et telesaates on kõige "ohutum" ja "lollikindlam" üksi nurgas vaikida. Ka nemad liigitan ühte patta eelmistega. Saatesse ootame inimesi, kellel pole tähelepanu vastu midagi, kes on jutukad ja avatud suhtlejad. Kangekaelseid vaikijaid me saatesse ei võtagi, seda olenemata modellipotentsiaalist (ainult sellest ei olegi televisiooni jaoks küllalt).
  • Kummaliselt mõjuvad ka need, kes castingule tulles modellisaadet maha tegema kukuvad - küll polevat see Ameerika omaga samal tasemel, küll monteeritavat seda valesti kokku. Ma ei lasku vaidlusse, kas neil väidetel on tõepõhja all või mitte (sellest teen edaspidi eraldi postituse), aga ma ei taipa, miks peaks keegi tahtma tulla saatesse, mis talle ei meeldigi?
  • Samasugused on minu silmis need, kelle motivatsioon on juba castingul nii hästi ära peidetud, et me ei suuda seda parima tahtmise juureski välja kangutada. Mida on Sul saatesse panustada, kui Sa tegelikult ei soovigi võita, vaid tunnistad otse, et tulid lihtsalt mütsiga lööma? Usun, et päriselt need inimesed nii ei mõtle, vaid (teeseldud) ükskõiksus on lihtsalt kaitsereaktsioon võimaliku läbikukkumise puhuks.
Eelmise aasta osalejatest tegi Katja oma võidutahtega kõigile konkurentidele silmad ette. Finaalis tuli küll Aulele alla vanduda, aga see ei takista Katjat praegu edukalt modellitööd tegemast. Foto: Kanal 2, stiil: Jaunika Jartsev




1 comment:

  1. Olen ausalt öeldes pettnud. Järgmine kord, kui sa kirjutama ehk hakkad, ole ka kohapeal olemas- siis tead mis ka tegelikult oli ja mis kuidas juhtus.. Lihtsalt tele vahendusel mingid pläüsti kokku vorpida on eriti kollaselt ajakirjanduslik... Lihtsalt aplaus sulle! Kuula vahelduseks Ladi Gaga - Aplause.

    Lisaks minu kommentaar- Ettevalmistatud tsirkusenumbri esitamist ei olnud. Kõik see oli puhtalt juhuslikult. Režissööri tahtmisel (või kes ta ka polnud, kes kaameramehega koos ringi jõlkus) :).

    ReplyDelete