Saturday, June 20, 2015

Kool või modellitöö?

Värskes Kroonikas tunnistab modellisaate eelmise hooaja võitja Aule Õun, et kuna käib veel kodukohas Karksi-Nuias gümnaasiumis, tuleb tal kodust modellitööle sõites palju aega ja raha kulutada.

Aule Cosmopolitani moeseeria pildistamisel, foto: Anu Hammer, stiil: Oksana Tandit
Saatesse kandideerides oli Aule 15-aastane. Kui valmistasin ette meie 3. hooaja special`it modellisaate telgitagustest, nentis Carmen Kassi avastajana tuntust kogunud staažikas modellikütt Paolo Moglia: aeg, kui neidusid rebiti modellindusse põhikoolipingist, on läbi saamas. Paolo sõnul on modelliagentuuridel rohkem mõtet tegeleda modellidega, keda kool enam ei kammitse - 17.-18. eluaastal alustada on just paras aeg.

Meie saate võitjatest kaks on olnud väga noored - peale Aule ka "Eesti tippmodelli" avahooaja võitja Helina Metsik, kes oli samuti 15 ja käis alles koolis.

Helina saates väljakutseks valmistumas. Foto: Kanal 2

Kui palju on kooli kõrvalt võimalik modellindusega tegeleda, oleneb koolist, õpetajatest ja iseenda võimekusest. Praegugi on Eestist pärit tippmodellide hulgas neidusid, kes lendavad moenädalalt moenädalale ning püüavad koolitükkidega toime tulla kaugõppes.

Aga kas valikuvõimaluste hulka kuulub jätta kool sinnapaika ja pühenduda täiskohaga modellikarjääri rajamisele? Mitu tänast supermodelli ongi seda teinud, nende hulgas Eesti kuulsaim modell Carmen Kass.

See tuleb kõne alla ainult siis, kui oled kindel, et Su karjäär õnnestub, oled selles aastakümneid edukas ning suudad end ainult modellitööga vastuvõetaval tasemel ära elatada. Aga ajad on alates Carmeni kuulsuse kõrgpunktist päris palju muutunud ning sellist enesekindlust saab olla vähestel. Nimelt ei ela me enam ajastul, mis valitses paar aastakümmet tagasi, kui supermodellid olid popstaaridega võrreldavad kuulsused ja teenisid üüratuid summasid. Iga moehuviline teab veel tänagi peast toonaseid suurnimesid Cindy Crawfordi, Claudia Schifferit, Linda Evangelistat, Naomi Campbelli, Christy Turlingtoni, Kate Mossi, Heidi Klumi, loomulikult Tyra Banksi ja teisigi.

Tänapäeval on kogu maailm killustunud, praegu esile kerkivad kuumad nimed saavad vähem kuulsaks kui nende eelkäijad. Ning mis peamine - trendid elus ja äris arenevad nii kiiresti, et karjäär võib olla üsna habras ning lühike. Kes täna kullas, võib end homme mudast leida. Praegusel ajal on edukas inimene see, kes end vastavalt muutuste tuultele väga kiiresti muudab ja kohandab. Igaüks ei ole selleks võimeline ning kõike ainult ühele kaardile asetanule võib osaks langeda väga valus ebaõnn.

Haridus kulub seega vägagi ära. See on kindel baas, millelt jätkata oma elu siis, kui modellitööga on ootamatult lõpp.

Tuletame veel kord meelde "Eesti tippmodelli" esimest hooaega.

Keiu modellisaates, foto: Kanal 2
Kõige potentsiaalikamaks pidasid kohtunikud, nende hulgas Eesti kuulsamaid modelliärinaisi Margit Jõgger, võistleja Keiut. Täna võib öelda, et kui elu poleks kohtunike kavatsusi seganud, oleks Keiu selle hooaja kindlasti ka lukku pannud.

Juhtus aga nii: Keiu, kes oli saates juba mõnda aega muretsenud nii kodus ootava poiss-sõbra kui ka pooleliolevate gümnaasiumiõpingute pärast, otsustas pärast pikka ja piinarikast kõhklemist viimasel hetkel finaalvõistlusest loobuda. Tema asemel sai ootamatult uue võimaluse saatest juba välja hääletatud Triinu.

Arvan, et Keiu tegi õigesti. Sa tõepoolest ei tea kunagi, milline karjäär Sind ees ootab ega saa ainult modellindusele lootma jääda. Taganemistee peab olema. See oleneb Sinust endast, aga veel ka paljudest muudest asjaoludest, mida Sa kontrollida ei saa - Sinu tüpaaži järele ei pruugi homme enam nõudlust olla ja parata pole midagi.

***

See kõik kuulub suurte põhjuste hulka, miks "Eesti tippmodell" on sel aastal oma vanusepiirangut muutnud ning ootab osalema ainult vähemalt 18-aastasi võistlejaid. Vähemalt keskkool peaks olema saatesse tulles lõpetatud. Mida vanem on võistleja, seda adekvaatsemalt suudab ta iseenda elu üle otsustada ja oma tegelikke võimalusi hinnata.

Ning lõpunoodiks õnnesoovid meie eelmise hooaja kõige särtsakamale võistlejale Gerilile, kes lõpetas äsja gümnaasiumi. Tuult tiibadesse ja edu kõrgkooliõpingutes!

Gerili Narusing, modellisaate 3. hooaja võistleja, foto: Gerili Facebook

*

No comments:

Post a Comment