Saturday, June 13, 2015

KOGU CASTINGUINFO, MIDA ON KASULIK TEADA

Üldised osalemistingimused on aadressil kanal2.ee/tippmodell. Seal saad täita kandideerimiseks vajaliku ankeedi. 


  • Modellisaate 4. hooajal saavad osaleda vähemalt 18-aastased naised ja mehed. Ülemine vanusepiir on alumisest paindlikum - kui oled veidi vanem kui ametlikus infos märgitud 28 eluaastat, aga tahad väga osaleda, pane avaldus julgelt teele. Alumine vanusepiir siiski enam allapoole ei nihku ja nooremaid ei saa me kahjuks seekord jutule võtta. 
  • Kandideerija peab olema vähemalt 170 cm pikk. Mida pikem, seda paremad on võimalused valituks saada. Eriti kehtib see meeste puhul, kellele on suureks eeliseks pikkus üle 180 cm. Ankeedis tegelikule pikkusele sentimeetreid juurde lisada ei ole mõtet, sest castingul tuleb tõde nagunii ilmsiks ning jääd piinlikku olukorda. 
Kohtunikud castingulise pikkust mõõtmas. Foto: Marion Pettai, Kanal 2

  • Ootame ka pluss-suuruses modelle. NB! Pluss-suurus ei ole vormist väljas S- või M-suurus, vaid heas toonuses ja nn klassikalise liivakellafiguuriga L - XL (EU 40 - 46, maksimaalselt 48). 
Milliseid piiranguid veel on?

Rohkem piiranguid kandideerimisel ei ole. Võid olla abielus, kasvatada lapsi, olla mis tahes rahvusest ja taustaga. 

Tähtis on osata eesti keelt nii vabalt, et Su kõne on selgelt arusaadav ning Sa ei takerdu õigeid sõnu otsides. Kuigi kodulehel avaneb ka venekeelse ankeedi täitmise võimalus, on soovitatav täita eestikeelne ankeet, sest kui Sa pole selleks võimeline, ei ole Su keeleoskus saates osalemiseks piisav. 

Et saate võtted nõuavad keskmisest kõrgemat pingetaluvust, ei saa me osalema võtta inimesi, kel on tõsisemad füüsilised või psüühilised terviseprobleemid. Neid ankeedis varjata me ei soovita, sest telekaamerate ja suure hulga inimeste ees füüsiliselt või vaimselt kokku varisemine on vaevalt see, mida Sa sooviksid. 
 
Modellisaate võtted võivad tuua pingelisi hetki. Fotol 1. hooaja võistleja Ksenia Vassiljeva (Xena). Foto: Kanal 2

Mida arvestada ankeedile fotosid lisades?

Nii modelliagentuuri kui ka saatesse tuleks saata fotod, mis näitavad Sind võimalikult naturaalselt. Võid valikusse lisada ühe kunstilisema foto, kuid sel juhul olgu piltide hulgas kindlasti ka loomulik portree. Nii reaalsele modellitööle kui ka modellisaatesse osalejate valikul soovib žürii näha nn toormaterjali, millega oleks stilistidel, juuksuritel ja meikaritel huvitav mängida. 

Mõned nõuanded:
  • Pildistamisel eelista taimeri kasutamist või palu sõbralt abi, sest ühe käega endast pilti tehes moonutad tugevasti oma kehaproportsioone. 
  • Ära pildista end hämaras toanurgas, vaid vali hästivalgustatud koht. Nagu ka modellisaates pidevalt rõhutatakse, vaata, et valgus langeks Sulle eest, mitte selja tagant. 
  • Ära tee nn pardinägu ega muid grimasse. Neil fotodel ei ole Sul vaja oma isikupära näidata, selleks on teised kohad. Kõnealuste piltide puhul hindame ainult Sinu loomulikku välimust. 
  • Kui kasutad meiki, ära sellega üle pinguta. Veel parem on täiesti naturaalne foto. 
Modellisaate 3. hooaja võistleja Katja snapshot väga kerge naturaalse meigiga. Foto: Jekaterina Bulgarina erakogu

  • Täispikkuses foto lase kindlasti teha abilisel või katseta enne taimeri kasutamist, milliselt positsioonilt saad parima pildi. Ülalt alla ja alt üles tehtud fotod moonutavad Su kehakuju ning võid jätta lühikese ja töntsaka mulje isegi siis, kui Sa seda tegelikult ei ole. 
  • Ära peida oma figuuri lohvakate riiete, maksiseelikute või peplumi alla.  
  • Ära võta kummalisi ja keerulisi poose. Parimad pildid on otsevaates ja profiilis portreed ning täispikkuses portree otsevaates.
  • Kui pildid tehtud, ära anna järele kiusatusele neid töödelda. Sellest ei ole mingit kasu. Castingul tuleb Su tegelik pale ju nagunii ilmsiks. 


Täitsin ankeedi. Mis saab edasi?

Kui ankeeti täidad, lisa sinna kindlasti telefoninumber ja meiliaadress, millelt Sind kiiresti kätte saab. Jää ootele, kuni Sulle helistatakse või kirjutatakse ning kutsutakse eelcastingule. 

Eelcastingule saavad kutse kõik vähegi lootustandvad kandideerijad, kuid mitte päris kõik. See, mille järgi me valime, oleneb suuresti fotost ja ankeedi sisust. Eeliseks on seega korralikud pildid ning pühendumusega täidetud ankeet. 

Kuna me ajapuudusel ei suuda kõigile pidevalt tagasisidet anda, pead seda põletava huvi korral ise küsima. Kõige kiirema info hetkeseisu kohta saad "Eesti tippmodelli" Facebooki fännilehel privaatsõnumiga. 

Kahtluse ja mure korral ära kõhkle kirja saatmast, sest mõnikord harva võib juhtuda, et ankeet ei ole tehnilistel põhjustel läbi läinud. 

Kui juulikuu lõpuks ei ole Sulle castingukutset tulnud, ei osutunud Sa seekord valituks. Aga ära heida meelt, sest alati on võimalik uuesti kandideerida ning võib-olla otsime järgmisel hooajal just Sinu tüpaaži. Mittevalituks osutumine ei tähenda tingimata, et Sul puudub potentsiaal, vaid kõik oleneb konkreetsest konkurentsiolukorrast (põhjenduse leiad edasi lugedes veidi altpoolt). 

Eelcastingule järgneb uus ooteperiood, castingul kohest tagasisidet valituks osutumise kohta ei saa. Sulle - nagu ka kõigile teistele - öeldakse: me võtame juulikuus uuesti ühendust. See tähendabki sõna-sõnalt seda, mitte läbi lillede öeldud "ei"-vastust.

Pärast pikka ja põhjalikku plusside ja miinuste vaagimist saadetakse valitutele kutse lõppcastingule ning siis selguvad need, kes hakkavad saates võistlema. 

Mis castingul toimub?

Eelcastingule tulles ei ole vaja kaasa võtta bikiine ega kõrge kontsaga kingi. Sinust tehakse pilte (need on tavalised snapshotid, mitte professionaalsed modellipildid) ning võidakse paluda kõndida. Suurem kaal on esialgu aga vestlusel. 

Tule riietes, millega end kõige mugavamalt tunned, aga proovi oma figuuri mitte väga ära peita. Täiesti sobiv on tulla teksastes ja t-särgis. 

Kes loodab eelcastingul kohata saatest tuttavat žüriid, peab pettuma. Castingul vaatab osalejad üle produktsioonitiim. Kohtunikud võivad juhuslikult mõnel castingul osaleda, aga pistmist hakkab Sul nendega olema alles lõppcastingul ja saate ajal. 

Kohtunikud Liisi ja Toomas osalevad nn eelcastingutel ainult pisteliselt. Tavaliselt vaatab castingulisi üle produktsioonitiim. Põhirõhk eelcastingutel on vestlusel, kus esitatakse seinast-seina küsimusi. Foto: Marion Pettai, Kanal 2


Küsimused, mida eelcastingul esitatakse, võivad ulatuda seinast seina ja Sind imestama panna: mis on sellel modellindusega pistmist? 

Rõhutame, et tegemist on küll modellikonkursi, aga siiski ka teleshow`ga. Nende küsimuste eesmärk on saada ülevaadet, kui vabalt Sa suhtled, kuidas mingites olukordades reageerid ning oma arvamust ja emotsioone edasi annad.

Küsimuste hulgas on ka otseselt saadet puudutavaid - milliseid pildistamisi ja muid väljakutseid meeldiks Sulle vastu võtta ja millistest Sa keelduksid. Vasta täiesti ausalt. Igaüks ei peagi olema aktifotode ja sügavasse vette viskamisega nõus. Ka saates ei ole vaja kõigega nõustuda ning just see konkursi huvitavaks teebki. 

Peale modellipotentsiaali otsime me säravat isiksust. See ei tähenda, et vajaksime ainult elava loomuga seltskonnalõvisid või riiakaid bravuuritare. Vajame erinevaid tüpaaže, kes üksteist täiendaksid. 

Seepärast on raske vastata ka osalejate kõige sagedasemale küsimusele: kui kõrge on konkurents? Ankeetide üldarv ulatub juba praegu mitmesajani, aga tõelise konkurentsi kohta ei ütle see midagi. Palju olulisem on teada, kui palju on kandideerijate hulgas Sinuga äravahetamiseni sarnaseid tüpaaže nii välimuse kui ka iseloomu poolest. 

Võib juhtuda, et meil on valikus 30 temperamentset tumedapäist neidu, kellest saatesse valime ainult ühe. Samamoodi võib juhtuda, et malbeid pluss-suuruses blondiine, kelle hulgast üks välja valida, tuleb castingule ainult kolm. Konkurents on igaühe jaoks erinev ja pidevalt muutuv number. Seepärast õhutamegi tingimata kandideerima - praeguseks kogunenud ankeetide hulgas ei pruugi veel olla ühtegi Sinu-sarnast, aga tiim võib sadade soovijate kiuste tikutulega taga otsida just seda üht kindlat tüüpi. 

Kuidas endast hea mulje jätta?

Kõigepealt: et tegemist on telesaate, mitte tavalise modellicastingu või töövestlusega, on "hea mulje" suhteline mõiste. 

Sa ei pea olema püüdlikult korralik ja eeskujulik skaut, aga kindlasti ei oota me ka ülepakutud tsirkusetegemist ning end huvitavamaks valetamist. Parim soovitus on, et jääksid iseendaks ning laseksid professionaalidel otsustada, kas Sul on sellesse saatesse midagi panustada. 

Sinu trumbiks on kõik selline, mis on Sinus erilist. Kui Sinult küsitakse huvitavate elukogemuste, hobide, "kiiksude" jms kohta, ära hoia küünalt vaka all. 

Parem on, kui juba enne castingule tulekut iseendas põhjaliku inventuuri teeksid ja endalt küsiksid: mis on minus sellist, mida konkurentidel ei pruugi olla? Võiksid oma trumbid lausa paberile märkida ja kaasa võtta, sest castinguruumis võivad närvid Sind ootamatult alt vedada ja alles koduteel meenub, mida öelda kavatsesid. 

Kõike seda lühidalt kokku võttes: otsime saatesse inimesi, keda oleks televaatajatel huvitav vaadata ja kuulata. Ainult välimusega saad Sa löögile modelliagentuuris, seal ei esitata Sulle tõesti ühtegi "ülearust" ega isiklikumat küsimust. 

Aga telesaates osalemiseks on vaja veel palju enamat kui modellivälimus. Sul peab olema sisu. Ka osalejate alumise vanusepiiri tõstmine on suuresti sel samal põhjusel - mida rohkem on inimesel elukogemust, seda rohkem on tal endast anda. 

Kindlasti ei maksa castingul oma suurt saatessepääsemissoovi häbeneda ning ükskõikset teeselda. "Ah, tulin lihtsalt proovima," ei jäta Sinust parimat muljet. 

Mida tähendab kommertsmodellindus?

Vanuse- ja muude kriteeriumite muutmine on peale saate sisukamaks muutmise soovi ajendatud ka suunamuutusest - sel hooajal ei pane me rõhku kõrgmoele, vaid kommertsmodellindusele. 

Põhjuseid on mitu. Esiteks ei suuda ükski telesaade võistelda modelliagentuuridega, mida on Eestis päris palju. Riik ise on samas pisike, nii et see on modelliküttidel juba risti-põiki läbi kammitud. 

Teine põhjus on, et Eestis on kõrgmoodi üldse väga vähe. Pigem tuleb ette kommertstöid ning seda paratamatult ka meie saates, kus on enamik pildistamisi olnudki reklaamfotod. 

Kommerts ei ole modellinduses aga sugugi mingi sõimusõna, vaid siin tõeliselt suur raha liigubki. Pigem on kõrgmood paljude jaoks ainult prestiižiküsimus, mille eest makstakse vähe. Kui mõtled kommertsmodellindusele, mõtle palju aastaid maailma enimteenivate modellide edetabeli tipus trooninud Brasiilia supermodellile Gisele Bündchenile ning Victoria`s Secreti "inglitele", aga ka Saksamaa modellisaadet juhtinud Heidi Klumile ja selle saateformaadi idee autorile Tyra Banksile. Ka Carmen Kass on paljude mällu sööbinud ennekõike kui kultusparfüümi J`Adore reklaamnägu.

Kommertsmodellile on veidi teistsugused nõudmised kui kõrgmoemodellile. Ta ei pea olema nii pajuvitsalikult sihvakas kui kõrgmoemodell ning eelistatud on pigem nn missilik ilu, millega on reklaamitavate toodete sihtgrupil end lihtsam samastada. 

Kui vaadata televaatajate tagasisidet Facebookist, tuleb samastumise olulisus eredalt ilmsiks - ilusateks peetakse peaaegu eranditult kommertsmodellideks sobivaid tüpaaže. 

Kokkuvõtteks: kommerts on modellinduse kõige laiem nišš, kus tööd ja raha liigub kõige rohkem. 

Mis saab siis, kui mind valitakse saatesse?

Saate lõplik osalejate rivistus selgub juulikuu jooksul. 

Võtteperiood algab juuli viimastel päevadel ning selle pikkus oleneb kohtunike otsustest. Esimene väljalangeja võib kohvrid pakkida juba mõne päeva pärast, parematel aga kulub võtetel mitu nädalat, peaaegu augusti lõpuni välja. 

Võtteperioodiks kolivad võistlejad kogu oma eluga modellimajja, koju ega tööle vahepeal ei pääse. Majja tuleb kaasa võtta isiklikud asjad nagu riided, voodipesu, hügieeni- ja meigitarbed. Söök ja jook on majas olemas. 

Modellimajas juhtub palju lõbusat, mis saatesse ei pruugi mahtudagi. Foto: Kanal 2


Mida ja kui palju täpsemalt võtta, öeldakse Sulle enne majja kolimist. Arvutit, tahvlit ega ka sületäit juturaamatuid kaasa võtta ei ole mõtet, sest kasutada ei saa Sa neid nagunii. Modellimajas puudub Sul ligipääs internetile ja televiisorile nagu igas teises sarnases tõsielusaates (ka Ameerikas on see täpselt samamoodi). Telefoni saad lähedastele helistamiseks kasutada piiratud ajal.

1. hooaja võistleja Mari lähedastega uudiseid jagamas. Foto: Kanal 2


Telesaate võtted tähendavad kaamera(te) pidevat kohalolu. Eesti saates (erinevalt Ameerika saatest) inimesi üldiselt salaja ei jälgita ning neid kaameraid, mis Sind filmivad, näed Sa füüsiliselt. Võtted algavad hommikul üsna vara ning kestavad hiliste õhtutundideni. Sinna mahuvad nii modellindusega seotud ülesanded kui ka meelelahutus ja nn vaba aeg (mis on vaba siiski ainult selles mõttes, et Sa ei ole sel hetkel võistlusolukorras, kaamerad ei kao ka siis kuhugi). 

Operaatorid, helimehed, režissöör, toimetajad, produtsendid ning muu taustajõud on teletöös kogenud ja kõiksuguseid olukordi näinud inimesed. Võtteplatsil suheldakse sõbralikult ja loomulikult saab aeg-ajalt ka nalja. 

Saates on seekord muudatus - ülesannete juures hakkab peale konkreetse väljakutsega seotud fotograafi, stilisti või muu eksperdi viibima juhendaja, kes liigub koos osalejatega saatest saatesse ning on neile teejuhiks. Temast saab ka sild, kes viib info kohtunikeni. Saatest lahkuja otsustavad kohtunikud. Väljahääletusel on suur ja üllatav muutus, aga seda me veel ei avalikusta. 

Mis juhtub võitjaga?

Võitja saab auhinnapaketi, kuhu kuulub nii modellitööd kui seekord ka eriti palju nn käegakatsutavat luksust - terve aasta varu ilutooteid meie partneritelt, uhiuue sõiduauto kasutusõigus ning veel üllatusi. Kindlasti on auhinnapakett sedapuhku väga motiveeriv, täies mahus paljastame selle siis, kui algab võtteperiood. 

Mis saab võitjast aga siis, kui auhinnaks saadud modellitöö on tehtud? See oleneb juba konkreetsest inimesest, kuidas ta on suutnud saates pakutud kontakte ära kasutada. Saates osalejale on auhinnapaketi kõrval võrdselt oluline võimalus see, et saates osalevad vahetult või jälgivad seda telerite ees kõik Eestis olulised moetegelased. Et "America`s Next Top Model" on rahvusvaheliselt tuntud formaat, jõuavad klipid saatest tihti ka välismaa moefanaatikute silme ette. 

Mis saab minust siis, kui ma välja langen?

Esiteks: auhindu ei jätku mitte ainult võitjale, vaid ka vahevõistluste parimatele. Sel hooajal on meil siin varuks üks suur üllatus, mis võib Ameerika saate viimaseid hooaegu jälginule ka juba tuttav olla. Kindlasti tasub selle nimel pingutada!

Igaühe töö- ja läbilöögivõime on erinev ning milline see tõeliselt on, selgubki alles pärast saadet nö päris maailmas. Saates tehakse palju ette ja taha ära, kuid päris maailmas ei taluta keegi modelli kokkulepitud kohtumistele. Kui agent helistab, aga Sul on parajasti kärss kärnas ja maa külmunud, ei pruugi järgmist kõnet enam tulla. Töövõime ja enesedistsipliini osas ei saa saatetiim kellelgi kätt hoidma jääda. Meie pistame võitjale võimaluse sülle ning sealt edasi oleneb kõik juba temast endast. 

Nii Eesti kui ka Ameerika saates juhtub sageli, et võitja nö kaob ära, kuid hoopis paremini oskavad saate võimalusi kasutada tema konkurendid. Igal hooaeg toob modelle, kes jäävad pinnale püsima ja nopivad häid tööotsi. Eelmise hooaja osalejatest on praeguseks edukaimad Hendrik, Katja, Gerili, Sandro. 

Paralleele saab tõmmata superstaarisaatega. Ka sellel konkursil on kõigi eesmärgiks võit, aga kõige kõrgema lennuga võib olla hoopis mõni väljalangeja nagu Karl-Erik Taukar või Elina Born. Mõnel inimesel on rohkem sihikindlust kui teisel. See on aga õnneks arendatav omadus ja loodame oma saate võitjatest veel palju kuulda. Seda sama on Tyra Banks öelnud Ameerika saate võitjatele, kelle hulgast kostab sageli etteheiteid, et saade ei kandnudki imeväel pudrumägesid kokku. 

Kuna eelmiste hooaegade osalejad soovivad sageli tagasi tulla kas siis uuesti võistlema (selgi hooajal on selliseid ankeete tulnud) või muul moel saatest osa võtma, on saatel järelikult palju anda. Igal juhul võidab iga osaleja unustamatu suveseikluse ning palju uusi sõpru. 
















No comments:

Post a Comment