Tuesday, December 22, 2015

Ameerika modellisaate imetabane fantaasiamaailm

Saadetele järgnevat kriitikat lugedes imestan tõepoolest tihti, kui võhiklikud on nii meie vaatajad kui ka kriitikud Ameerika modellisaate osas. Meie saadet võrreldakse kogu aeg sellega - mida iganes me ka ei teeks, ohib keegi, et kui Tyra sellest kuuleks, siis... Tegelikult ei usu ma, et ükski kriitik on Ameerika saadet üldse vaadanud, või teinud seda teadlikult jälgides, mis seal siis õigupoolest toimub. Muidu ei saaks inimesed ju olla nii rumalad ja arvata, et sealne on suur ja pühalik "päris" modellindus ning meie saade armetu asjaarmastajalik show.

Muidugi ei ole meie saade päris realistlik. See on teleshow, mitte dokfilm! Telesaates on kõik alati natuke suurem kui elu, televisioonil lihtsalt on oma nõudmised. Muidugi me teeme mõnikord asju, mida päris moemaailmas kunagi ei tehtaks. Aga kuidas küll on inimestesse kinnistunud arusaam, et Ameerika saade on realistlik? Lugege ometi, mida kirjutati sellest saatest välismeedias kas või siis, kui saade 4. detsembril kõige viimase hooaja lõpetas.

Kes vaevub end natukenegi kurssi viima, see on näinud ja lugenud: Ameerika saade võib olla tõepoolest kohati parema tehnilise kvaliteediga, nad saavad endale lubada efektsemaid asju - aga see EI OLE realistlik. Vastupidi, ka sealsele saatele on ette heidetud peamiselt seda, et see on tõelisest modellimaailmast sama kaugel kui Maa Päikesest.

Ameerika saade on tuntud selle poolest, et Tyra on loonud aastate jooksul täieliku paralleelmaailma, mis eksisteerib kõrvuti päris modellindusega. Ning nende maailmade teed ristuvad tegelikult päris harva. Ainult mõni üksik USA saatest võrsunud modellihakatis on läbi löönud ehtsas kõrgmoemaailmas, pigem on nad karjääri teinud Tyra-mulli sees. Saate võit viib modellinduse asemel tihtipeale pigem uute teleprojektideni. Igal juhul jääb võitja pigem meelelahutussfääri kui kulgeb edasi ehtsasse kõrgmoodi. Ja paljudest võitjatest ei ole pärast hooaja lõppu enam üldse midagi kuulda - inimesed on erinevad.

Realistlikke saateid tehakse pigem mujal

Ameerika saates on tehtud igasuguseid hullumeelsusi, palju rohkem üle võlli pildistamisi ja muid ülesandeid. Ning kas te olete kuu pealt kukkunud, pidades sealset piltide hindamist sama ausaks nagu olümpiasporti? Mõelge natuke järele... Iga tõsielusari rajaneb erinevatel tüpaažidel ja ei saa tekkida olukorda, et hooaja lõpuks jäävad majja alles ainult neli nohikut või viis täpselt ühesugust hüsteerikut. Järeldus on teie teha...

Lugege ometi, mida öeldakse Ameerika saate ülesannete kohta - ülepaisutatud, naeruväärsed, piinarikkad... Seda ütlevad välismaa kriitikud. Aga eesti televaatajad ohivad, kui paha ja inimvaenulik on meie saade võrreldes Ameerikaga... Näiteks Ameerika saatest tuntud kohtunik Nigel Barker, kelle teed Tyraga lõpuks lahku läksid ja kes nüüd teeb hoopis saadet "The Face", ütleb: "The Face" on rohkem realistlikum, "Ameerika tippmodell" oli aga üdini sõge."

Ka väljaanne The Atlantic kirjutas tänavu modellisaate viimase hooaja puhul kokkuvõtteks. Tyra kaubamärgiks on alati olnud fantaasia, "Tyra-land", mis ongi seda köitvam, mida jaburam ja fantastilisem see on. Ja Ameerika modellisaate võitja ei ole mitte "Ameerika järgmine tippmodell", vaid "Ameerika tippmodellisaate järgmine tippmodell". Maailm maailmas, selline on modellisaade.

Seega - võite küll Eesti ja Ameerika saateid võrrelda, aga jääge seda tehes kahe jalaga maa peale ja mõistlikuks, viige end paremini kurssi ja ärge lahmige.

No comments:

Post a Comment